De WOZ-waarde van 1 januari 2023 wordt gebruikt om voor koopwoningen de onroerendezaakbelasting voor 2024 te berekenen. Die WOZ-waarde is in Nederland gemiddeld met 16% fors gestegen, omdat in 2022 de woningprijzen flink hoger zijn geworden.
Of dat voor huiseigenaren een hogere ozb oplevert, is aan de gemeenten: zij kunnen hun belastingtarief zo aanpassen dat het uiteindelijk te betalen bedrag minder hard stijgt dan de woningwaarde.
Voor huurders bij een woningcorporatie ligt de gemiddelde stijging nog iets hoger: 18%. En in Amsterdam steeg de WOZ-waarde van sociale huurwoningen in 2022 met maar liefst bijna 22%.
Redenen dat de WOZ-waarden van sociale huurwoningen bovengemiddeld hard stijgen:
– Verbeteren woningportefeuille corporaties: slechte woningen worden gesloopt, nieuwe woningen worden gebouwd, bestaande woningen worden verduurzaamd.
– Sociale huurwoningen zijn vaak relatief klein en hun WOZ-waarde neemt sneller toe dan die van grote woningen.
– De woningprijzen zijn het hardst gestegen in stedelijk gebied, waar juist relatief veel sociale huurwoningen staan.
Bezwaar maken tegen die WOZ-waarde kan huurders in de gereguleerde sector honderden euro’s per jaar schelen. Want een verlaging van de WOZ-waarde kan, zeker als je verhuurder de maximale huur volgens het puntenstelsel rekent – zelfs als die een 33% WOZ-cap toe moet passen -, een lagere maximale huur inhouden.
Controleer de WOZ-beschikking van de gemeente in januari of februari 2024. Is de WOZ-waarde inderdaad te hoog? Maak dan bezwaar tegen de WOZ-beschikking.
De Woonbond heeft een gratis modelbrief die je kunt gebruiken voor je bezwaar.