Nieuwsbrief april 204

Tweede Kamer neemt Wet betaalbare huur aan | Gaat dat zien! | Huren in de vrije sector
Facebook
Twitter
LinkedIn

Tweede Kamer neemt Wet betaalbare huur aan

De wet maakt dat de huren weer betaalbaar worden. De Tweede Kamer heeft de wet op 26 april jl. aangenomen. Dat is goed nieuws, want de wet beschermt huurders én woningzoekenden in het middensegment tegen excessieve huren. 

Wel heeft de Kamer een aantal wijzigingen doorgevoerd, onder andere:

  • De 10% opslag op de huur wordt verlengd voor nieuwbouwwoningen, waarvan de bouw is begonnen voor 1 januari 2028 (dit was 2026).

  • E-, F- en G-labels krijgen extra minpunten in het woningwaarderingsstelsel (WWS) en A- en B-labels krijgen juist enkele punten erbij. 

  • Rond de Huurcommissie veranderen een paar dingen. 

Lees alles over de wet en de wijzigingen.

Gaat dat zien!

Mooie theater voorstelling over verwaarlozing volkshuisvesting Amsterdam Café 749 door Orkater op bijzondere plek, Centrale Markthal, Jan van Galen straat 6. Met prachtige muziek door Andulusisch orkest. Nu te zien van dinsdag t/m zaterdag tot en met 4 mei.

Groep buurtbewoners maakt musical over woningnood en aanpak volkshuisvesting, zoals dat voor de tweede wereldoorlog wel gebeurde door SDAP wethouders Wibaut en De Miranda. Het stuk is ook een ode aan De Miranda die badhuizen, tuindorpen, ook na 100 jaar nog mooie woningen en de Centrale Markthal, stadsbewoners moeten vers voedsel kunnen eten, realiseerde.

Meer informatie en kaarten bestellen, (stadspas met groene stip per kaart maximaal 3 kaarten à € 2,50) via: https://www.meervaart.nl/theater/programma/details/2908

Neem je buren mee en beveel deze voorstelling aan bij je verhuurder.

Huren in de vrije sector

Huur jij in de vrije sector en is de jaarlijkse huurverhoging in je contract vastgelegd? Dan mag jouw huur sinds 1 januari 2024 met maximaal 5,5% omhoog. Dat geldt zowel voor geliberaliseerde woningen van woningcorporaties als van commerciële of particuliere verhuurders en beleggers. Staat er in jouw huurcontract een lager percentage dan 5,5%? Dan geldt wat in jouw contract staat.  

Door de Wet Nijboer, die op 1 mei 2021 in werking trad, heeft de overheid tot 1 mei 2024 iets te zeggen over de huurverhoging in de vrije sector. De Tweede Kamer stemde op 9 april jl. in met verlenging van de Wet maximering huurprijsverhogingen geliberaliseerde huurovereenkomsten, de wet-Nijboer genoemd. Dat betekent dat de maximale huurstijging in de vrije sector 5,5% is per 1 mei 2024.  

Deze wet, een initiatief van oud-Kamerlid Henk Nijboer, is een tijdelijke wet die eigenlijk per 1 mei 2024 zou aflopen. Om te voorkomen dat er geen maximum zou zijn voor de huurstijging in de vrije sector, moest deze worden verlengd. Minister De Jonge stelde voor dat te doen op een niveau van CAO +1%. Een meerderheid van de Kamer koos er voor om de huidige systematiek te behouden en daarmee voor een lagere maximale huurstijging dit jaar.

Dankzij de genoemde wet kunnen vrijesectorhuurders ook naar de Huurcommissie als er een geschil ontstaat met hun verhuurder over de huurverhoging. Overigens mag een huurverhoging bij woningverbetering (bijvoorbeeld het geschikt maken voor een rolstoel, dubbelglas, dakisolatie of andere comfortverbetering) hoger zijn dan 5,5%. Ben je het daar niet mee eens? Dan kun je (binnen drie maanden na de verbeter-werkzaamheden) de Huurcommissie vragen het huurverhogingsvoorstel te beoordelen.

Geef een reactie

Wachtwoord Instellen