WOZ-waarde telt vanaf mei minder zwaar mee in huurprijs

Vanaf 1 mei 2022 telt de WOZ-waarde minder zwaar mee in de maximale huurprijs. Deze WOZ-cap betekent dat voor sommige huurwoningen het aandeel van de WOZ-waarde in de huurprijs wordt beperkt tot maximaal 33% van het puntenaantal voor een huurwoning.

Facebook
Twitter
LinkedIn

WOZ-waarde telt vanaf mei minder zwaar mee in huurprijs

Vanaf 1 mei 2022 telt de WOZ-waarde minder zwaar mee in de maximale huurprijs. Deze WOZ-cap betekent dat voor sommige huurwoningen het aandeel van de WOZ-waarde in de huurprijs wordt beperkt tot maximaal 33% van het puntenaantal voor een huurwoning.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Vanaf 1 mei 2022 telt de WOZ-waarde minder zwaar mee in de maximale huurprijs. Deze WOZ-cap betekent dat voor sommige huurwoningen het aandeel van de WOZ-waarde in de huurprijs wordt beperkt tot maximaal 33% van het puntenaantal voor een huurwoning. 

Maximering WOZ-aandeel in de huurprijs

De afgelopen jaren is de WOZ-waarde van huizen hard gestegen en door het grote aandeel van de WOZ-waarde in het woningwaarderingsstelsel (WWS) zijn veel huurwoning in grote steden in de vrije sector terecht gekomen. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken blijven door deze maatregel ongeveer 23.000 woningen in de sociale woningvoorraad en komen ongeveer 15.000 woningen met een hoge huur terug in de sociale sector. 

Toch geldt deze maatregels slecht voor een klein deel van de zittende huurders en is het mogelijk dat verhuurders op zoek gaan naar manieren om het puntenaantal bij een nieuwe verhuring toch boven de liberalisatiegrens te krijgen. Boven de liberalisatiegrens kan een verhuurder immers zelf de prijs van een woning bepalen. Daarom roept de Federatie HCS de politiek dan ook op om nog meer huurders bescherming te bieden, door middel van eerlijke prijzen en toegang tot de huurcommissie met een systeem tot 300 punten.

Maatregel alleen voor specifieke groep huurders

Deze maatregel geldt alleen voor een specifieke groep huurders en daarom leggen wij hier uit wat deze maatregel inhoudt en welke huurders hiermee een huurverlaging kunnen krijgen.  

Twee belangrijke voorwaarden:

  • Het puntenaantal van een woning moet hoger zijn dan 142. Dit puntenaantal staat gelijk aan liberalisatiegrens. In 2022 is de liberalisatiegrens € 763,47. Naar verwachting zal het puntenaantal hierop worden aangepast.

  • Het aandeel van de WOZ-punten is groter dan 33%.

Twee voorbeelden:

Uitzondering in de maatregel

De overheid heeft ook huurwoningen uitgezonderd. Deze huurwoningen komen niet in aanmerking voor een beperking van de WOZ-waarde in het puntenaantal. Dit betekent dat deze woningen, zelfs als deze aan de twee voorwaarden voldoen, uitgesloten zijn van deze maatregel. Het gaat hier om de volgende uitzonderingen:

Nieuwere woningen die gebouwd zijn voor de vrije sector:

  • Dit zijn woningen met als bouwjaar 2015, 2016, 2017, 2018 of 2019 en hebben zonder het WOZ-aandeel een puntenaantal van 110 of hoger.

Kleine nieuwbouwwoningen in Amsterdam en Utrecht:

  • Dit zijn woningen in het COROP-gebied Amsterdam: Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Beemster, Diemen, Edam-Volendam, Graft-De Rijp, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn en Waterland.

  • Dit zijn woningen in het COROP-gebied Utrecht: Amersfoort, Baarn, De Bilt, Bunnik, Bunschoten, Eemnes, Houten, IJsselstein, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, De Ronde Venen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

  • De bouw van deze woningen is gestart in 2018, 2019, 2020, 2021 of 2022.

  • De woningen hebben een oppervlakte kleiner dan 40m2.

Kan een huidige huurder ook een huurverlaging krijgen?

De maatregel beperkt het aandeel van de WOZ in het puntensysteem bij nieuwe verhuren. Zittende huurders kunnen alleen gebruik maken van deze maatregel als de huurprijs in het jaar dat het huurcontract van start ging onder de liberalisatiegrens lag. De vraag is dus of de huurwoning bij ingang van het huurcontract een sociale of een vrije sector huurwoning was. Dit kan je controleren op deze site van de huurcommissie. In de praktijk zijn huurders met een gereguleerd huurcontract en een dure huur de enige groep zittende huurders die eventueel in aanmerking kan komen voor een huurverlaging op basis van deze nieuwe maatregel.

Geef een reactie

Wachtwoord Instellen