
Huurverhoging 2025
Bijna vijftig huurders, waaronder bestuursleden van de Federatie Huurders Commerciële Sector, hebben woensdag hun bezorgdheid geuit in de Tweede Kamer over de voorgestelde huurverhogingen. De overeenkomsten die in december tijdens de Woontop zijn gemaakt, voorzien in een maximale stijging van 5% voor sociale huurders en zelfs 7,7% voor de middenhuur. Voor veel huurders, die al worstelen om de eindjes aan elkaar te knopen, is dit een zware last. “Waar moet ik nu nog op bezuinigen?”
Lees verder onder nieuws op deze website

Huurprijscheck
We willen de huurprijscheck van de huurcommissie nog maar eens duidelijk onder uw aandacht brengen. Wilt u weten wat de maximale huurprijs is? Doe de Huurprijscheck. Er zijn verschillende Huurprijschecks voor diverse soorten woonruimte.

Herstel van de balans tussen de woonlasten van kopers en huurders
We kunnen de onevenwichtigheid tussen de woonlasten van kopers en huurders aanpakken door verschillende maatregelen te implementeren. Ten eerste kunnen we het jaarlijkse percentage van de huurverhoging ook gebruiken om het percentage van de hypotheekrenteaftrek jaarlijks te verlagen. Dit kan zelfs leiden tot een negatief percentage, wat betekent dat er een terugbetaling aan de overheid plaatsvindt.
Inkomensafhankelijke maatregelen en sancties voor overbieden
Een andere maatregel kan zijn om de inkomensafhankelijke huurverhoging te gebruiken om de hypotheekrenteaftrek te verlagen met een inkomensafhankelijk percentage. Daarnaast kunnen we het aantal punten voor de jaarlijkse WOZ-stijging omzetten in een bedrag dat in mindering wordt gebracht op de hypotheekrenteaftrek. Overbieden bij de aankoopprijs kan worden beschouwd als smeergeld en als zodanig worden behandeld; het zou illegaal zijn, concurrentievervalsing vormen en worden afgetrokken van dat deel van de WOZ-waarde dat wordt gebruikt om de puntentelling voor huurwoningen te berekenen.
Ten slotte kunnen we bij de hypotheekrenteaftrek een extra verlagingsbeding van een redelijke 3% invoeren. Ook hier zijn negatieve percentages mogelijk.

Extra klantenkorting in plaats van een verhoging
Het mag dan juridisch en wettelijk juist zijn, maar als jarenlange trouwe huurders van een en dezelfde woning ervaren veel huurders het als onrechtvaardig dat ze bij hun verhuurder nog steeds wordt meegenomen bij de jaarlijkse huurverhoging.
Bij zowel de politiek als verhuurders zou men kunnen en moeten inzien dat het in dat soort situaties op een gegeven moment wel genoeg is en klaar moet zijn.
Misschien is dit iets om eens serieus over na te denken en eventueel te komen tot een wetsontwerp in die richting.
Een paar inspirerende ideeën bij het verkleinen van de kloof tussen kopers en huurders:
1 jaar gratis wonen;
5 jaar huurbevriezing;
woning verbetering zonder huurverhoging ter waarde van 1 jaar huur betalen;
na twee keer 5 jaar extra jaar gratis wonen, na 3 x 5 jaar 3 jaar gratis wonen;
geen jaarlijkse huurverhoging meer.
Heeft u ook een goede suggestie voor dit rijtje? E-mail het ons info@federatiehcs.nl