Huizenbeleggers zien waarde woningen hard dalen door oplopende rente

Facebook
Twitter
LinkedIn

Huizenbeleggers zien waarde woningen hard dalen door oplopende rente

Facebook
Twitter
LinkedIn

De Nederlandse vastgoedsector staat onder spanning door de gestegen rente. Vastgoedprijzen gingen de afgelopen jaren almaar omhoog door de historisch lage rente die geld lenen nagenoeg gratis maakte. Maar sinds 2022 verdrievoudigden de rentetarieven, waardoor waarderingen in heel Europa door taxateurs snel naar beneden zijn bijgesteld. Omdat beleggers voor die hogere rentes gecompenseerd willen worden in de vorm van lagere vastgoedprijzen.
Ook 2 andere zaken leiden tot afwaarderingen.
1. De onzekerheid over de regulering van de ´middenhuur´.
2. De gestegen overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4%. Ook die hogere taks leidt ertoe dat beleggers een lager bedrag over hebben voor de huurwoningen zelf.
Nederlands grootste institutionele woningbelegger (28.000 huurwoningen) Vesteda ziet voor het eerst in tijden de waarde van haar woningen langdurig hard dalen. Wat leidt tot een fors verlies in het 1e halfjaar van 2023.
Ook in het buitenland (Zweden en Duitsland) hebben vastgoedbeleggers last van de hoge rente. Het Canadese Eres, ook een grote belegger in Nederlandse huurwoningen (bijna 7.000), meldt opnieuw een flinke afwaardering.

Vooral vastgoedbeleggers met hoge schulden lopen nu tegen de lamp. Herfinancieringen leiden tot nog hogere rentelasten, waardoor deze beleggers hun schuldratio verder zien stijgen. Deze ratio drukt de schulden uit als een percentage van de vastgoedwaarde. Voor geldschieters is dit een belangrijke graadmeter om de financiële degelijkheid van een bedrijf te bepalen.
Eres heeft inmiddels een schuldratio van 55%. Mogelijk gaat ze haar Nederlandse huurwoningen verkopen om geld op te halen voor investeringen in het thuisland. Vesteda heeft een lagere schuldratio, maar zag die wel oplopen van 20% naar 26% in een halfjaar tijd.

Erik van Rein

Wachtwoord Instellen