Minister wil wet op maximum huurverhoging verlengen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Minister wil wet op maximum huurverhoging verlengen

Facebook
Twitter
LinkedIn

De regering is inmiddels demissionair, maar dat betekent niet dat er niets wezenlijks meer gebeurt. Hugo de Jonge (CDA), minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, is bijvoorbeeld bezig om de wet te verlengen die een maximum stelt aan de jaarlijkse huurverhoging in de vrije sector. Zo wil hij voorkomen dat de huren volgend jaar fors stijgen. 

Het gaat om een wet van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer die in 2021 voor drie jaar werd aangenomen en loopt tot mei 2024. De minister wil de wet met drie jaar verlengen.

De wet gaf verhuurders aanvankelijk de mogelijkheid om de huren jaarlijks te verhogen met 1 procent plus inflatie. Omdat er in 2022 een inflatiepiek was, is overgestapt op de gemiddelde stijging van de CAO-lonen plus 1 procent. 

Eigenlijk staat in de wet dat de laagste stijging meetelt voor het berekenen van de huurverhoging: ofwel de stijging van de CAO-lonen, ofwel de inflatie. In de nieuwe wet wil De Jonge dit aanpassen, de CAO-loonstijging wordt dan het nieuwe uitgangspunt. 

De Woonbond, de landelijke vereniging van huurders, is op zich tevreden met het plan van de minister, maar betreurt dat hij wil afstappen van de regel ‘laagste van twee waarden bepaalt’. 

Verder vindt de Woonbond de vaste opslag van 1 procent te hoog. De organisatie is van mening dat de woonquote, het percentage van het netto inkomen dat opgaat aan wonen, te hoog is. Dat gaat met die jaarlijkse 1 procent niet naar beneden. 

Fijne dag, Peter Hendriks
Auteur

Uit: Follow the Money

Wachtwoord Instellen