Onderwerp: Gereguleerde huurders dupe van WOZ-koppeling in het woningwaarderingsstelsel (WWS)
Geachte dames en heren,
Graag wil ik uw aandacht vragen voor een groeiend en schrijnend probleem dat veel gereguleerde huurders in Amsterdam en andere delen van Nederland raakt. Het betreft de onevenredige invloed van de WOZ-waarde op het aantal punten in het woningwaarderingsstelsel (WWS), waardoor huurprijzen in de zogenoemde gereguleerde sector in de praktijk steeds minder daadwerkelijk gereguleerd zijn.
Door de huidige systematiek van het WWS — waarbij de WOZ-waarde een fors aandeel heeft gekregen in de bepaling van het aantal woonpunten — is het maximum van de huurprijs bij veel woningen in de gereguleerde sector zodanig gestegen dat het oorspronkelijke doel van betaalbare huur wordt ondergraven. Deze ontwikkeling wordt nog problematischer nu minister Keijzer heeft aangekondigd dat de invloed van de WOZ op de puntentelling zelfs verder vergroot zal worden. Voor veel huurders is dit een regelrechte ramp.
De stijgende WOZ-waarden — grotendeels veroorzaakt door prijsopdrijving op de koopwoningmarkt, waar huurders geen enkele invloed op hebben — zorgen ervoor dat ook huurders in de gereguleerde sector de dupe worden van de koopgekte.
In het bijzonder zijn huurders van gereguleerde woningen in bezit van commerciële verhuurders de afgelopen jaren zwaar getroffen. De gereguleerde status biedt bij deze verhuurders nauwelijks nog bescherming. Door de hoge WOZ-waarden stijgt het puntentotaal zodanig dat de maximale huurprijs vaak boven de liberalisatiegrens uitkomt, waardoor de woning bij mutatie in de vrije sector belandt. Zelfs tijdens lopende huurcontracten lopen de huren fors op. Veel huurders betalen inmiddels ruim boven de €1.000 per maand, ondanks dat het formeel om “gereguleerde” woningen gaat.
Deze ontwikkeling leidt tot een onrechtvaardige situatie:
• Huurders zijn verantwoordelijk noch schuldig aan de prijsstijgingen op de koopmarkt.
• De bescherming van het WWS wordt uitgehold door een maatstaf (WOZ) die niet is gebaseerd op huurmarktprincipes, maar op koopkrachtige vraag.
• Huurders die ooit een gereguleerde woning betrokken, bevinden zich nu in een kwetsbare positie tussen sociale huur en vrije sector: zonder de voordelen van beiden.
Als bewoner van een dergelijke woning, gebouwd in de jaren ’80 en geëxploiteerd door een institutionele belegger, zie ik dat mijn huur door WOZ-gerelateerde puntentoekenning steeds verder is gestegen tot ruim 1.200 per maand. De Woonbond heeft mijn situatie doorgerekend en vastgesteld dat ik helaas geen voordeel heb van het zogenaamde WOZ-plafond van 33%, dat in mijn geval niet werkt.
Ik doe dan ook een dringend beroep op u om deze problematiek aan de orde te stellen. Gereguleerde huurders bij commerciële verhuurders vormen een vergeten groep, die onterecht tussen wal en schip dreigt te raken. Rechtvaardig woonbeleid begint bij echte bescherming van wie dat het hardst nodig hebben.
Met vriendelijke groet,
Douwe Zeilmaker, Amsterdam