Achmea Dutch Healthcare Property Fund
Geachte directie,
PHV De Makroon (een vlaggenschip van u waar we plezierig wonen) is sinds 3 maart gewikkeld in een discussie over de noodzaak toe te lichten waarom u bij de huurprijswijziging een opslag op de inflatie heeft toegepast. MVGM correspondeert met ons daarover namens Achmea Dutch Healthcare Property Fund.
PHV De Makroon bepleit artikel 3 van Richtlijn 93/13/EEG betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten nog eens goed te lezen. En naar de intentie van die richtlijn te handelen.
Ja, de Hoge Raad vindt 3% opslag op CPI op zich niet “oneerlijk”. Maar “niet oneerlijk” ontslaat de eigenaar er niet van om uit te leggen en te specificeren om welke kosten het gaat die niet in de CBS-inflatie index zijn opgenomen en uit te leggen hoe waardevermeerdering een opslag rechtvaardigt. De Hoge Raad heeft in november 2024 niet gezegd dat uitleg en transparantie vanaf de datum van de uitspraak geweigerd kunnen worden, niet meer behoren tot de maatschappelijke omgangsvormen in de relatie tussen huurder en verhuurder.
Het is een kwestie van juiste omgang met huurders als stakeholders. Beschouw het desnoods als een educatieve opdracht.
Beslissingen op dit terrein behoren misschien niet aan de juridische afdeling te worden overgelaten, maar aan de directie van Achmea, die het strategisch management onder haar hoede heeft. In Jaarverslagen trots schrijven over ESG steekt schril af tegen weigering om inzicht en transparantie te geven. Het rondstrooien van een paar niet-toegelichte steekwoorden als “onkosten” en “waardevermeerdering” is onvoldoende.
We willen echt de discussie over transparantie met u aangaan. We denken dat een antwoord vanuit strategisch management van Achmea op zijn plaats is.
Namens PHV De Makroon,
Vriendelijke groet,
Janhuib Blans