Minister maakt afspraken met verhuurders over verhuuradvertenties

Verhuurders hebben afspraken gemaakt in een convenant met Minister Hugo de Jonge over informatie in verhuuradvertenties. Waar moeten woningzoekenden op letten?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Minister maakt afspraken met verhuurders over verhuuradvertenties

Verhuurders hebben afspraken gemaakt in een convenant met Minister Hugo de Jonge over informatie in verhuuradvertenties. Waar moeten woningzoekenden op letten?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Verhuurders hebben met Minister Hugo de Jonge in een convenant gemaakt over informatie in verhuuradvertenties. Waar moeten woningzoekenden op letten?

Het Convenant Transparantie Aanvangshuurprijzen werd ondertekend door de vertegenwoordigers van institutionele beleggers (IVBN), particuliere verhuurders (Vastgoedbelang) en woningcorporaties (Aedes).

De ondertekenaars maken in het convenant afspraken over welke informatie verhuurders in een verhuuradvertentie zouden moeten vermelden en zijn afspraken gemaakt over hoe verhuurders worden gestimuleerd deze informatie ook daadwerkelijk te vermelden in een verhuuradvertentie.

Het convenant richt zich op verhuuradvertenties voor woningen in de vrije sector. Samen hebben de partijen een lijst op gesteld van punten die volgens hen noodzakelijk zijn om te vermelden en welke punten wenselijk zijn.

Punten die verhuurders volgens het convenant moeten vermelden:

– Aantal (slaap)kamers;

– Adres;

– Contactgegevens aanspreekpunt verhuurproces;

– Beschikbaar per;

– Borg;

– Energielabel;

– Foto’s;

– Huurperiode;

– Huurprijs;

– Huurprijsstijging;

– Inkomenseisen;

– Onderscheid of de (huurprijs van de) woning gereguleerd of geliberaliseerd is;

– Oppervlakte;

– WOZ-waarde.

Punten die de ondertekenaars wenselijk vinden om te vermelden:

– Aantal etages appartementencomplex;

– Aantal verdiepingen;

– Bouwjaar/renovatiejaar;

– Buitenruimte;

– Gemeenschappelijke voorzieningen;

– Inschrijfdocumentatie;

– Kwaliteit;

– Lift;

– Parkeergelegenheid;

– Plattegrond.

 

Waar moeten woningzoekenden op letten?

Het doel van het convenant is om woningzoekenden betere informatie te geven over huurders. Gelijktijdig is het belangrijk dat huurders ook goed op de hoogte zijn van hun eigen rechten en wat de informatie voor hen betekent.

Een verhuurders hoeft alleen te vermelden of een woning meer of minder dan 141 punten heeft. Volgens het convenant maakt de verhuurder op basis van een eigen telling een inschatting van het aantal punten dat de woning heeft volgens het woningwaarderingsstelsel.

Nieuwe huurders in de vrije kunnen zelf ook het aantal WWS-punten controleren en hebben zes maanden de tijd om een huurverlaging aan te vragen bij de huurcommissie als het erop lijkt dat het puntenaantal lager is dan 141 punten.

Daarnaast is het belangrijk kritisch te kijken naar de vermelde huurprijsstijging. Tot 1 mei 2024 zijn er regels over de huurprijsstijging waar verhuurders zich aan moeten houden. Hierna bestaat er een risico dat de huur jaarlijks verhoogd wordt op basis van het huurcontract.

Geef een reactie

Wachtwoord Instellen